1 Şubat 2010 Pazartesi

testlerfikirlertesadüflerimmimhepsibiarada

bi test var hani herkesin ecızgıposta kutusuna düşmüştür kesin..

iki psikolog çalışma yapmış ödül almış.. yetenekli ve donanımlı insanların kendi kendilerini yeteri kadar değerlendiremediği ve ister işte ilerleme ister.. zam isteme konularında yani hayatta başarı olarak gördüğümüz konularda hakettikleri yere gelemedikleri..

buna karşılık yeteneksiz ve eğitimsiz olanların kendilerini hep herşeyin en iyisinde hissettiklerini.. hep en iyiyi hakettikleri fikriyle taleplerini dayatıp direttikleri ve böylece yükseldiklerini haketmedikleri kadar iyi pozisyonlara geldikleri.. ortaya çıkmış..

 

bir de.. bu yeteneksiz olanların eğitilince kendilerinin aslında yeterli olmadıklarını az biraz farkedip daha da saldırgan bi ilerleme tutumuna kavuştukları hakkında sonuçlar yayınlanmış..

şimdi doğrudur yanlıştır demem..

“kişi kendini bilmek gibi irfan olmaz..” demiş büyüklerimiz.. bi de.. “kişilerin zeka yetenek ve donanımları ile.. işgal ettikleri mevki ve işgal süresi ters orantılıdır “demiş mörfi..

ben büyüklerimize ve mörfiye zaten inanmıştım..

benim dikketimi çeken.. bu yazıyı yayınlayan paylaşan herkese gelen yorumların..

“kesinlikle .. evet katılıyorum.. doğrudur.. “şeklinde olması..

şimdi neden onay verirsiniz..

yeteneksiz ve eğitimsiz ya da eğitilse de yeteneksizliğini farketmiş grupta iseniz..

buna onay vermezsiniz.. di mi.. kızarsınız hatta..

tam donanımla gelp hayatta gelmesi gerektiği yere gelmediğini farkeden grupta iseniz.. o zaman evet diyebilirsiniz..

o zaman da sonuç şudur..

ortalıkta ne kadar çok yetenekli donanımlı eğitimli insan varmış.. da.. meğer.. peki nerde bu diğer grup.. toplum lke ve evren olarak başımızı derde sokan grup.. haketmediği yere gelip de.. zor görevlerin altından kalkamadığı için başımıza püsküllü dertler açan grup.. hiç ortada yoklar..

bunlar ayrıca övünmeyi çok sevdiklerine göre.. tüm sosyal gruplarda da pek aktif roller peşinde olduklarına.. gruptan gruba yorumdan yoruma koştuklarına göre..

hı??

nerdeler bu çalışmada.. itiraz ederlerse.. kim oldukları anlaşılır diye.. parmaklarının ucunda uzaklaştılar mı.. yoksa.. yetenekli ve hakettiği yere gelememiş kişi gibi mi davrandılar..

bence ikincisi.. evet kesinlikle haklı diyenler.. bence şaibeliler..=)..

ki zaten biliyorum bunu.. ne zaman iyi birşeyden bahsedilse ben zaten yorumlarının.. ne zaman kötü birşeyden bahsedilse ben asla diyenlerin çoğunlukta yaşadığı bi yerdeyiz ve zamanda.. =)..

yoksa ben vermediysem sen verdin oyu hesabına da gerek kalmazdı değil mi..

benim esas takıldığım test başka..

kişileri beşe ayırıyor..

salyangozlar.. idle yönetilenler.. eleştiriye.. “ben suçsuzum” ben yapmadım diye cevap verenler..

maymunlar.. arabeyinle yönetilenler.. eleştiriye “saldırı ve öfke ile cevap veren.. “sen yaptın.. suçlu sensin  ” cümlelerini kullananlar..

insanlar.. beynin sol ya da sağ tarafını kullanan ..eleştiri karşısında ille haklı çıkmaya çalışanlar “senin yüzünden oldu..sorun sende” diyenler..

gelişmiş insanlar.. hem sağ hem de sol beyinlerini kuşananlar..eleştiriye..sakinleştirme ve vicdan öğesini devereye sokarak cevap verenler..başkalarının varlığının farkındadır..”sen yapmasaydın ben de yapmazdım ..ve ben söylemiştim..” diyenler..

son grup.. holistik insan.. işte bu ilginç.. diğer dördü hep “egosunun” ağırlığı taşır ve sürüngen beyni kullanır.. her olayı kendi çıkarına göre.. var kalmayı sürdürme çabasına göre değerlendirirken.. bu grup.. egonun sınırını aşmıştır..bir bütünün parçası olduğunu farketmiş ve kendisi için iyinin evren için bütün için de iyi olduğunu ve aksini kabul etmiş durumdadır.. her eleştiriyi.. bir kendini yeniden değerlendirme ve geliştirme fırsatı  olarak görür ve sevinir.. kimseye kızmaz.. genellikle kimse eleştirmeden de olayları enine boyuna düşnür ve nedenini bulmaya çalışır.. kendine düşen hata payını illa ki bulur.. üstlenir.. “benim yüzümden.. ben izin verdim cümleleri kurar.. suçlu benim dermiş..”bu grup beyninin yüzde ellisini kullanırmış… evrendeki herşeyin anlaşılması mümkün kurallarla oluştuğuna inanırmış..bilincinin beynini yönettiğine inanır.. dürtülerine uymaz.. bilincinin kontrolünü geliştirirmiş.. bi de.. her eleştiriyle bilgisini bir daha deneyimlemiş olamnın tadını çıkarır.. ne varlıktan ne yokluktan yerinirmiş..hangi şart altında olursa olsun görevi olduğuna inandığı şeyi yaparmış..

 

 

iletişim ve eğitim tekiği olarak da.. ille bilimi ve bilim dilini kullanırmış..iknaya çalışır..zorlamaz.. ceza vermez..tehdit etmez..miş..

**********

hepimiz holistyikmiyiz..

bana cevap vermeyin.. ilk eleştiriye verdiğiniz cevabı not edin.. sonra gelin yazıyı bi daha okuyun..

**********

dikkat kablolara takılmayın..

**********

kanape kanapedir.. simge yüklemeyin.. yüklenmesine izin vermeyin..

**********

bu kanapenin ki kahverengi kadife gibi bir kumaşla kaplıdır.. büyüktür ruhsuzdur.. çekilince altından yatak çıkacaktır ama tekerleği yoktur çekilemez.. ve ortasındaki parça indirilince sehpa olur.. iki kişilik bardak yeri hazırdır.. ama iki.. kişi.. yoktur.. oturma sayısını bir anda bir desteye çıkarmıştır ama etrafta deste de yoktur.. işte böyle bir varoluşsal kanapedir..uyumsuzdur.. ruhsuzdur.. gereksizdir..

sakın bunu.. feysde ki kanape konusuyla karıştırmayın..

************

benjaminin etrafı sarıldı.. dümdüz dikildi ayağa.. etrafına sarılan kanapenin etrafından çıkan patlatması keyif ve bağımlılık veren pıt pıt baloncuklu malzeme..

kanape ve benjamin hoş bir ikili oldular.. bir üçüncü canlı ile.. ile .. trio da olabilirler.. ama olmama çabasının bir göstergei olarak düz çizgi ünlem vazifesi yapıyorlar..

************

hologram insanlar görürseniz.. iç güdülerinde bazen sürüngen tepkiler olduğunu.. arada içlerinden ilkel ego koruma hisleri çıkıverdiğini.. bunları düşündükleri için fazlasıyla utandıklarını ve dönüp kendilerine bir daha zarar verdiklerini.. geliştirmeden önce bazen tamamen yıkmamız da gerektiğini.. o yıkımın işte çok acılı ve kanlı olabildiğini.. şaşkın büyücünün büyüsü gibi.. sonuçta daha iyi insan yerine mutant bişey de çıkabileceğini de unutmayın..

bu bilimsel çalışmalar bu tip şeyleri yazmazlar genellikle rastlasalar da..

*******

birebir olmayan alıntımızı ekleyelm..ve karşı çıkalım..

“kar ısınabilen ve korunaklı yaşanını yine korunaklı evinde sürdürebilenler için yaşamın kavgasına ve kaosuna ve olağana bir aradır..”

değildir.. olağan eğer zaten olandışı olduysa.. ve ayrıca olağandışı da olağan yaşamımızsa.. kar bişeyi değiştirmez..

********

çıkartımlar kötüdür.. mümkünse hiç çıkartım yapmayalım..

bunu dedi demek ki.. demeyelim soruyla açalım..

ne demek istedin.. ne yapmak istedin diyelim.. en azında etrafta atalet varken böyle yapalım.. gıcığım..

*********

bir de birilerinin hatırını sormamız gerekiyorsa.. lütfen özen gösterelim.. iyi misin basit soru cümlesi.. geçiştirme amacıyla.. olmadık yer zaman mekanda sorulduğunda.. acıtabilir.. kişiyi kendi gözünde değer kaybına uğratabilir.. ya da soranı..

o yüzden tanıksız ve geniş zaman dilimlerinde soralım.. ardından da senin için yapabileceğim bir şey var mı diye ekleyelim..

gerekirse bi bk yapmayalım.. ama bunu böyle yapalım.. farkındayım seni görüyorum seni düşünüyorum anlamına gelen güzel ve kısa cümlelerle yerimizi belirtelim.. yangında kullanılmak üzere.. deyip çekici verelim..

ya da hiç bişey sormayalım.. farketmemiş gibi duralım..

“ama ben sordum ilgilendimo yanıt vermedi ”.. cümlesini gereğinde kullanabilmek için bişeyler yaptığımızda.. “baştansavma sahtekar” olduğumuzu unutmayalım..

***********

bişey daha vardı ama unuttum..

10 yorum :

Jido dedi ki...

Ya ben seni o kadar ozledim ki ...Anlat desen anlatamam ..Anlatirim da hep biseyler eksik kalir...Simdi bu yaziyi okudum ya ben..Aslinda okumadim dinledim ..He bekliyosan ki yaziyla ilgili bisey diyeyim demeyecegim ..Inan hic takilmadim konuya.Ataleti acaip dinleyesim vardi dinledim ...Sana cevap verebileyim diye degil... Kendim icin yaptim evet bencilceydi cok da umrumda degil boyle olmasi acikcasi :) Idare ediver iste ..Facebookta yazayim dedim de oasi fazla public burasi sanki daha bizimmis gibi geldi buraya damlayiverdim ...En son gorustugumuz aksam ve sonrasindaki geceyi hatirladim az once Ataletim ... Sen ben ve disi buz ici bal hatunum simurgumla birlikte :) Yani ben o zaman onu oyle saniyodum disi buz ici bal diye iste..Ama o zaman ogrendim ki bildigin lokumdan farksizmis ki :)

On yargi ne fena bisey di mi ?? Bazen cok deger verebilecegin hatta belki de bi firsat versen hayatinda belki de cok onemli bir yere sahip olabilecekken birilerini sirf ilk hissettirdikleri ,dusundurdukleri yuzunden kendinden uzak tutabiliyorsun ..Gerci bu farkli bi konu .. Neyse de ozu ben ozledim iste seni de Simurgumu da ..Dolfinle Caglari da ozledim de buraya yazmak dogru mudur simdi es kaza ben ona diyemeden Dolfin burada gorse "Iyi de niye bana soylemiyosun da gidip baskasinin bloguna yaziyosun ki" diye cirlamaz mi :)) Cirlar..

Az once ekledigin Nevizade fotografini gordum ..Nasil icim kiyildi ..Nasil canim cekti o kokuyu Ataletim .. Halbuki hic sevmem icemem ki rakiyi ben.. Orada olabilmek istedi bana bunlari yasatan aslinda biliyorum ...Soyle yaz olsun..Etrafimda siz olun ..Beyoglunda olalim ama Bogaz goren biyerde ..Ilik Ruzgar essin ..Kafami kaldirdim mi ustumuzde seref turlari atan martilar selamlasin beni..Ha gayret kizim biraz daha derin nefes al diye kendimi telkin edip, denizin kokusunu bile icime cekebileyim derin derin...Isteyen yine rakisini icsin de..Biz seninle illa ki sarap icelim olmaz mi ?Olur bence..Hem de mis gibi olur ...

Konusasim var benim ..Aslinda konusmak degil de boyle... ne bileyim ben ..Habire sizlanasim var..O kadar cok zaman oldu ki birilerine dolu dolu sizlanamayali ..Tami tamina 4 ay ..Az mi :)) Hic de degil bence..Nefret ediyorum surekli bana abuk subuk telkinlerde bulunmaya calisan insanlardan...Bok var burada ya gelen altin buluyo ..Bi gelen pisman zaten bi gelmeyen..Noluyo bogazima mi yapisiyolar,iskence mi ediyolar diye soracak olursan ..Yoo kimsenin bana bisey yaptigi yok ..Uzak olmak ve daha beteri bunun surekli farkinda olmak ,sanki hep birseyleri kaciriyomussun gibi hissetmek sevdiklerinle gecirecegin omrunden tuketiyo oldugunu dusunmek yeterince iskence gorevi goruyo zaten..Biliyorum bitecek ..Sittin sene burada kalmayacagim da..Ben dondugumde herseyi birkatigim gibi bulamiycam ya ..Ben ona yaniyorum asil...

Seviyorum seni Ataletim ... Blogunu aglama duvarina cevirme gorevimi layikiyla yerine getirdigime gore ...sallana sallana ,ayaklarimi suruye suruye uzaklasabilrim artik... Cok iyi ol..

Ece dedi ki...

Hangi sınıftan-türden olduğunu hiç sorgulamayan bir canlı türüyüm ben.Sadece bir canlı işte..Dışarıdan bir gözün nasıl gördüğünü de düşünmeyen üstelik.Benim gözümden gördüğüm 'ben'i pek severim hem. Hem kendi gözümün gördüğü yazara da hayran.

Bir 'alo'mun ne anlama geldiği de bellidir.Bilir O..Aramasam da, neden aramadığımı ama hep de aklımda olduğunu bilecek biridir.O'nu sevdiğimi de.Ne çok özlediğimi de..

Adsız dedi ki...

ben de seni özledim.. çiçekızı gözlü km.. hem gerçkete hem sanalda özledim..
açıp pencerecikte seni yeşil görmeyi..
senin benim çet kutusunda kıkırdamayı özledim..
kahve içmeyi.. kahve bardağının tepesinden gözlerle anlaşıp birlikte dolfine takılmayı özledim..o zaman gidereceğiz özlemi.. saatlerce bikbik anlatacağız karşılıklı..

**********
ecesi.. biz de seni her bi gözle bakıp bakıp seviyruz annem.. biz derken.. ben sürmeli ve canıtın elbet..=)
atalet..
olun geleceksin

Çağlar dedi ki...

Acıktım ben şu saat itibariyle. Bi de yazıyı da yorumları da sonuna kadar okudum, ilgililerin bilgisine.

.. dedi ki...

çok yazıcam ama o kadar tembelim ki yazamıyorum.
sadece son kısma dair yazayım bari.
olmadı gelir gider, yukarı doğru yorumlaya yorumlaya çıkarım.
şunu diycem:
"iyi misin" in yeri ve zamanı bu basit soru cümlesini "seni çok seviyorum" dan, "umrumda değisin" e kadar taşır.
yani, sen yine süper bi tespit yapmışsın.
8)

carpediem dedi ki...

karışıktı kafam bu konularda,
iyice karıştı ataletim.

Sedencik dedi ki...

cevap vermeyin lafına uygun olaraktan cevap sana değil :)
büyüklere...
ya irfanı doğru bilmiyorlardı...
ki bu çok ağır oldu...
ya da kıyıpda sınır altı miniklere düzgün anlatamadılar...
neyse ya ...
maymunlara bayılırım neyseki :))
ama işte şu yangın çekicine hakkaten bayıldım...
bir arkadaşımın annesine sırf bu yüzden illet olmuştum...
ayağımı çatlatmıştım...
alçı vs.
kadın beni sadece yılda 2-3 kere görmesine rağmen...
5 yıl boyunca ...
her gördüğünde ayağımı sordu...
ee görüyorsun iyi işte...
ortamda tanımadık birileri olur bilmez...
hepsinde sil baştan...
aman o ne sıkıntıydı off...
diyeceğim o ki ...
senin haklı itirazının yanısıra...
kimileride kolay gelir ezbere alır...
sevgiyle...

atalet-buduar dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

çağlar şu yorumunu okuyanların.. nasıl da duyarsız ve duygusuz bu çağlar diye düşüneceği gibi yazmışsın..
ama ben buna.. kustum evet .. diye cevap vererek bu yazıya yorumunu aslında yüzyüze de konuştuğumuzu.. o yüzden sadece.. burda.. demek istediğini..
ve depresif takıldığını açık etmiş olayım..

********
iki noktam saklanan bacım ay çöreğim..
evet tespitler yerinde de.. uygulamada bi şeye yaramıyorum ben..
hani beni delirtene.
bu soruyu cevaplanmasın diye mi habire ortalıkta iken soruyorsun.. sorma be.. hiç sorma en azından sinirimi hoplatma.. diye tepelesem..
sonra gelip buraya yazsam.. olur ama..
ben onu yapamıyorum..
holistik kişilik miyim neyim =p
kızma yok ceza yok..
en kızgın zamanda bile sonunda kendime de hata payı bulup öyle rahatlama var.. üff...
öpelim de geçirelim sıkıntıları..
******
dilaram gelinciğim..
karışık kalabalık kafalar grubu kurmamız lazım.. =)

*******

sedenim.. ayrık otum..
bir dostumun kulaklarını çınlatayım..
"her kavram aksi ile vardır" der sık sık..
haklısın soruyu böyle ortalık yerde sıra savmak için soran kadar.. maymuncuk niyetine uysa da sordum uymasa da diyen de var..
bu arada öyle komik ki şu soru işleri..
beni pek güldürmekte bu aralar..
hani leke dile gelse eminim daha güzel sorular bulup soracak =)
atalet..

hayatgibi dedi ki...

insanlardan dürüst olmalarını beklemeyiniz..
benim tek söyleyeceğim bu :))))

saygılar..

Follow my blog with Bloglovin